Smiljan Mori

Smiljan Mori svetuje: Ne jemljite vsega preveč resno

Diplomiran pravnik Smiljan Mori se je po mnenju mnogih, ki so ga poslušali v živo, izkazal kot izjemno talentiran in perspektiven motivacijski govornik današnjega časa. V samo enem letu je Smiljan Mori uspel preoblikovati svojo kariero iz anonimnega štajerskega poslovneža v enega najbolj iskanih slovenskih in mednarodnih govornikov. Smiljan Mori je vodil seminarje v Rusiji, Kazahstanu in Ukrajini, ki jih je obiskalo že na tisoče ljudi, prav tako pa je Smiljan Mori postal soavtor knjige, ki je postala uspešnica na ameriškem trgu.

Nehajte razmišljati o tem, kaj bodo rekli in kaj si mislijo drugi

Smiljan Mori svetuje, naj raziščemo moč kritike in obsojanja drugih ter pomen lastnega mnenja o sebi. Mark Aurelius je nekoč dejal, da je vse, kar slišimo, samo mnenje in ne dejstvo, in vse, kar vidimo, je le perspektiva in ne resnica, in resnično je imel prav. Kolikokrat ste že razmišljali o tem, kaj si bodo drugi mislili o vas? In kolikokrat so vas prizadele govorice, ki so se nepričakovano razširile? Ne glede na to, kako se obnašate, kako izgledate, kaj verjamete ali kaj počnete v življenju – ljudje vas bodo vedno opazovali, sodili, razpravljali o vas, obrekovali in temu se ne morete izogniti.

Koliko močno vas kritika ali mnenje drugih prizadene, je odvisno le od vas. Vsi imamo pravico do lastnega mnenja, tudi tisti, ki nas obsojajo. Njihovo mnenje je le njihovo in ne odraža nujno resnice o nas. Če nam nekdo nekaj očita, je to lahko le njegovo mnenje, ne naša resničnost. Morda nas le projicira kot ogledalo, ki mu kaže lastne pomanjkljivosti, s katerimi se sam ne želi soočiti. Vendar se moramo zavedati, da so ljudje, ki radi obsojajo, to počnejo, da bi se počutili boljše, čeprav ta občutek ni resničen. Na koncu se moramo zavedati, da je pomembno, kaj mi sami mislimo o sebi, ne, kaj drugi mislijo o nas.

Pogosto se preveč obremenjujemo z mnenjem drugih in se sprašujemo, kaj si bodo drugi mislili o nas. To je pogosto posledica želje po ugajanju drugim in pridobivanju njihove potrditve ali odobravanja. Vendar pa bi se morali bolj osredotočiti nase, slediti svojim ciljem in verjeti vase. Vsak od nas ima svoj pogled na svet, ki je odraz naših izkušenj in dojemanja sveta. To nas dela unikatne in zanimive. V resnici lahko le mi sami vemo, kaj je zares pomembno za naše življenje.

Smiljan Mori

Postati moramo bolj radostni in igrivi

Smiljan Mori kot uspešen motivacijski govornik združuje več vlog in spretnosti. Njegova izobrazba kot pravnik mu je pomagala pri razvoju poslovnih veščin in uspehu v poslovnem svetu. Poleg tega je Smiljan Mori tudi športnik in zagovornik zdravega življenja, kar ga naredi verodostojnega govornika na področju zdravja in wellnessa. Smiljan Mori svetuje, da bi se morali ljudje bolj sprostiti in postati bolj radostni in igrivi, tudi pri udejanjanju zdravega življenja in spreminjanju življenjskega sloga. Meni, da smo ljudje premalo sproščeni, radostni in razposajeni ter da smo preobremenjeni tudi z načinom življenja. Verjame, da lahko zdrav način življenja, kot so tek v naravi, šport in podobno, prispeva k sprostitvi, radosti, krepitvi uma in telesa ter izboljšanju počutja, kar lahko pripomore tudi k boljši uspešnosti pri delu.

V življenju se velikokrat preveč resno lotimo situacij in dogodkov, kar pogosto pripelje do nepotrebnega trpljenja. Živimo v hitrem tempu, obremenjeni s stresom, ki se nabira in nam onemogoča, da bi uživali v umirjenem in srečnem življenju. V zahodni kulturi se osredotočamo predvsem na cilje, na to, kako jih doseči in kako bo naše življenje videti po dosegu teh ciljev. Vendar pa, če se osredotočamo samo na to, ne živimo v sedanjosti in pozabljamo na občutke ter izkušnje, ki jih prinaša sedanjost.

Kako sprejeti življenje takšno, kot je, in najti mir v sebi?

V življenju se lahko soočimo s težavami v odnosih, službi, družini ali kje drugje, a pomembno je, da si zapomnimo, da so to samo izkušnje. Če smo ves čas vpeti v dramo in doživljamo situacije zelo intenzivno, lahko zamudimo svoje celotno življenje. Če se obremenjujemo zaradi vsake malenkosti, podaljšujemo svoje trpljenje. Da bi našli mir, je pomembno, da stvari vidimo takšne, kot v resnici so, se sprostimo in se vrnemo v svoj pristni jaz. Na ta način lahko ugotovimo, kaj moramo storiti, da se premaknemo naprej.

Ko vidimo otroka, ki se igra zunaj, se to zdi naravno in običajno. Vsi odrasli se zavedajo, da bi se otroci morali igrati, vendar pogosto pozabijo na svojega notranjega otroka, ki potrebuje igro. Nekako menijo, da se odrasli ne bi smeli igrati več, ker se šteje kot izguba časa. Zakaj bi se igrali, ko pa imajo toliko stvari za opraviti čez dan? Vendar pa je odgovor na to vprašanje precej preprost – odrasli bi se morali igrati, ker imajo ogromno skrbi. Pravzaprav je igrivost lahko za odrasle koristnejša kot za otroke. V naši družbi se premalo namenja časa igrivosti in domišljiji, kar odraslim preprečuje, da bi se igrali razen ob igranju z otroki. Vendar je prav tako pomembno, da se sprostimo in ne le delamo.

Članki iz iste kategorije: