osebnostna rast

Osebnostna rast je priporočljiva stalnica človeškega življenja

Verjetno ste se v zadnjem času že srečali s konceptom osebnostne rasti. Če temu ni tako, vam naj povemo, da sta svetovni splet in knjižni trg poplavljena s članki in knjigami na to temo, zato se za več informacij o osebnostni rasti ne bo potrebno odpraviti (pre)daleč. V bistvu boste ključne napotke, kako začeti, dobili že v naslednjih vrsticah, vse ostalo pa je prepuščeno vam. Prebudite guruja v sebi, saj ga bo vaša osebnostna rast vsekakor potrebovala.

Ali je osebnostna rast že družbena norma?

Fenomen osebnostne rasti je povprečnemu človeku spričo neprestanega hlastanja po delu, ki naj bi edino omogočalo dostojno preživetje in posledičnega pomankanja prostega časa, precej tuj pojav. Šele z dvigom ravni blaginje in povečanim zanimanjem za psihologijo človeka so se nam na široko odprla vrata v svet razumevanja in zavedanja samega sebe. Dobro stoletje nazaj se denimo o tem ni vedelo praktično ničesar, danes pa bi lahko celo zapisali, da postaja osebnostna rast nekakšna družbena norma.

Kako začeti?

Tisti, ki razume, kako deluje njegovo telo, in se ob tem zaveda svojih potreb ter različnih čustvovanj, bo lažje zgradil odnos, ki je v življenju posameznika najpomembnejši, to je odnos s samim seboj. Da pa bi oseba dosegla željeno stopnjo uspešnosti, notranjega miru in sreče, se mora podati na pot raziskovanja sebe, svojih slabosti in potencialov. Ker je edina stalnica v našem življenju sprememba, se je sprva priporočljivo naučiti, kako se z njo spoprijeti in kako z njo dejansko preživeti vsak dan posebej.

Osebnostna rast nas spodbudi, da se poglobimo vase in se začnemo sprejemati takšne, kot smo.

Ključni koraki osebnostne rasti

Poleg pripravljenosti na življenje s spremembo bo osebnostna rast od nas zahtevala notranjo motiviranost in neprestano željo po izboljšanju. Zavedati se je potrebno, da bomo morali na poti do željenega cilja večkrat zapustiti svojo cono udobja in se soočiti s situacijami, ki bodo lahko za nas neprijetne in stresne. Za uspeh pa se bomo morali resno zavzeti in pričakovati, da ne bo prišel kar čez noč. Osebnostna rast je namreč proces, ki traja in pozna več korakov razvoja:

Želja

Pravijo, da so začetki najtežji. Vendar, ko se v posamezniku prebudi želja po spremembi na bolje, je vse bolj preprosto. Želja po osebnostni rasti izvira iz potrebe po tem, da postanete najboljša različica sebe in unovčite vse skrite in neskrite potenciale, ki jih nosite v sebi.

Sprejemanje

Ljudje smo unikatna bitja. Najraje izpostavljamo svoje prednosti, medtem ko želimo vse pomanjkljivosti prekriti, jih narediti nevidne. S tem sprejemamo le en del svoje celote, kar pa ni prav. Morda vam nekatere lastnosti res otežujejo življenje, vendar so del vas. Ker je eden od korakov osebnostne rasti ravno sprejemanje sebe kot celote, je prav, da si damo priložnost in se poskusimo sprejeti takšne kot smo z vsemi plusi in minusi.

Ustvarjanje vizije

Dobro je vedeti, kaj želite postati, kaj želite početi in kako želite živeti. Poleg dolgoročnih ciljev si je potrebno zastaviti tudi kratkoročne cilje, s katerimi boste lažje prišli do želenega rezultata. Pri ustvarjanju lastne vizije se je potrebno zavedati dveh stvari, ki bi lahko v procesu osebnostne rasti predstavljali (pre)veliko oviro. Prvič, pomankanje samozavesti lahko pri posamezniku vzbudi občutek manjvrednosti. Ta lahko potencialno ogrozi že sam začetek osebnostne rasti. Oseba se namreč preveč ukvarja z mislijo, da ni vredna doseči nekaj nadpovprečnega, zato si sploh ne ponudi priložnosti. Drugič, lenoba prisili posameznika, da začne odlašati in prelagati svoje aktivnosti na jutri. S to zavoro bomo v življenju dosegli manj kot nam ponuja lasten potencial, zato je priporočljivo, da negujemo začetno željo in ohranjamo dovolj veliko notranjo motivacijo skozi celoten proces osebnostne rasti.

Oblikovanje svojega načrta

Kot že zgoraj zapisano, je osebnostna rast dolgotrajen proces, pri katerem si je za dosego željenega rezultata priporočljivo oblikovati strategijo, ustvariti plan, ki bo prilagojen izključno vam in vašim sposobnostim. Na voljo so vam številni priročniki, tečaji, delavnice, dobrodošli so tudi pogovori z usposobljenimi ljudmi.

Pogled nazaj

Po določenem času si je dobro vzeti nekaj trenutkov za premislek. Premislite, katere cilje ste že dosegli in katerim področjem bi bilo v prihodnje dobro nameniti nekaj več pozornosti. S povratno informacijo boste lažje opazili spremembo, ki ste jo naredili na sebi. Pri vsem tem pa se ne smete pozabiti nagraditi. Nagrada je namreč najboljša motivacija.

Osebnostna rast je pot, na kateri se naučimo ljubiti sebe in biti srečni.

Je osebnostna rast pogoj za boljše življenje?

Medosebni odnosi, stres, zdravje, produktivnost, samokontrola, sposobnost doseganja ciljev, notranji mir in čustvena odpornost so le nekateri vidiki življenja, ki jih želimo nadgrajevati in ohranjati zdrave. Osebnostno rast ne smemo jemati kot pogoj za boljše življenje, ampak zgolj kot način za dosego le tega. Nenazadnje je v življenju tako, da z vsako spremembo rastemo, se razvijamo in oblikujemo. Če bomo na to gledali kot na izziv, s katerim lahko širimo svoj spekter znanj in se učimo novih veščin, bo vse lažje. Osebnostna rast je pravzaprav pot, na kateri se naučimo zadovoljevati svoje potrebe, ljubiti samega sebe in biti srečni.

Članki iz iste kategorije: