Velenjsko jezero

Velenjsko jezero – šaleški vodni biser, ki ga preprosto morate obiskati

Če iščete odlično destinacijo za vikend oddih, potem vam svetujemo, da se odpravite na Velenjsko jezero. Najverjetneje ste že vsi slišali za ta vodni biser iz Šaleške doline, saj se v zadnjem času vse več govori o njem. Marsikdo med vami se je tako zagotovo že vprašal, zakaj obiskati Velenjsko jezero, zato vam v današnjem prispevku predstavljamo vse prednosti njegovega obiska.

Velenjsko jezero je eno od treh jezer, ki se nahajajo v čarobni Šaleški dolini. Poleg njega obiskovalce razveseljujeta še Škalsko in Družmirsko jezero, zagotovo pa je prav Velenjsko jezero med vsemi tremi najbolj poznano. Njegovi obiskovalci ga opisujejo kot vrhunski vodni raj, ki ponuja obilico možnosti za različne aktivnosti, kot so kopanje, vožnja s SUP-om, veslanje, sezonski ribolov. S svojo velikostjo in globino je primeren tudi za igro otrok in na določenih delih tudi za osvežitev vaših štirinožnih prijateljev. Ob obisku vas bodo zagotovo navdušili urejena plaža, vodni park in pasja plaža.

Velenjsko jezero

Hitre informacije o Velenjskem jezeru

Če se s svojo družino ali prijatelji odpravljate na Velenjsko jezero, potem je dobro, da si preberete nekaj hitrih informacij o enem največjih jezerih pri nas. Najbolj primeren čas za obisk destinacije je zagotovo poletje, saj jezero ponuja številne možnosti za izvajanje vodnih aktivnosti (SUP-anje, ribolov, vožnja s pletno, šola surfanja in jadranja), osvežitve v vodi ali lahkotnega sproščanja na obali. Ljudje ga sicer obiščejo tudi v drugih letnih časih, saj ponuja prekrasen razgled in možnost umirjenega posedanja ali sprehajanja.

Velikost Velenjskega jezera je kar 143,5 ha, njegova globina pa na najgloblji točki kar 54,5 metrov. Primerno je za kopanje tako odraslih kot tudi otrok, zato ne preseneča, da gre za eno najbolj priljubljenih destinacij družin. Poleg tega so skrbniki na jezeru uredili tudi pasjo plažo, ki je primerna za osvežitev vaših štirinožnih prijateljev. Ob jezeru vam je na voljo tudi pestra ponudba hrane in pijače, tako da se boste lahko med vodnimi aktivnostmi lahko okrepčali.

 

Pogled v preteklost

Znamenito Velenjsko jezero je po površinski velikosti primerljivo z Blejskim jezerom, po globini pa presega tako Bohinjsko kot tudi Blejsko jezero. Do leta 1994 se je vanj iztekala voda iz šoštanjske termoelektrarne, kar je povzročilo precejšnje onesnaženje. Na srečo pa se je situacija v zadnjih letih močno izboljšala, jezero so ponovno začeli naseljevati vodni organizmi, voda pa je glede na redne analize primerna za kopanje.

Poleg Velenjskega jezera, se v njegovi bližini nahajata še Škalsko in Družmirsko jezero, ki jih s skupnim imenom imenujemo tudi Šaleška jezera. Vsa so nastala kot posledica izkopavanja lignita, ki ga v Šaleški dolini s pridom izkoriščajo že 130 let. Pod vplivom aktivnega premogovništva so se skozi desetletja spreminjala tudi jezera, ki danes ponujajo prebivališče različnim živalskim in rastlinskim vrstam (zaščiteno Škalsko jezero), možnost rekreacije in sprostitve (največje Velenjsko jezero) ter tehnološki potencial za pridobivanje elektrike (najmlajše Družmirsko jezero).

Sicer pa so na območju Šaleških jezer včasih stale kmetijske površine in naselja. Kako so torej na tem območju nastali trije vodni biseri? Zaradi velike količine izkopanega premoga se je zemlja na tem mestu začela počasi in postopoma pogrezati, najgloblje dele pa je napolnila voda. Skupna prostornina vseh treh jezer je več kot 200 ha, kar jih uvršča med večja slovenska jezera.

Aktivnosti, ki jih ponuja Velenjsko jezero

Velenjsko jezero v zadnjih letih velja za eno najbolj priljubljenih slovenskih vodnih destinacij, ki svoje obiskovalce privablja z najrazličnejšimi aktivnostmi in možnostmi za sprostitev in počitek. Ena glavnih dejavnosti, ki jih lahko počnete na jezeru je zagotovo kopanje. Destinacija je že peto leto zapored prejela nagrado za Naj naravno kopališče v Sloveniji. K slednjemu so nedvomno prispevali urejena plaža, zelo čista in izjemno osvežilna voda ter možnost brezplačne uporabe ležalnikov in lesenih površin, kar je na plažah po Sloveniji sicer izredno redko. Skrbniki vsako leto še lepše uredijo okolico, za vaše udobje pa skrbijo številni ponudniki okusne hrane in pijače. Velenjska plaža je zagotovo vredna vašega obiska.

Na Velenjsko jezero se lahko odpravite s prijatelji ali družino. Mlajše obiskovalce bo zagotovo navdušil brezplačen vodni park, ki je kot nalašč za izvajanje najrazličnejših vodnih vragolij. Med kopanjem in preživljanjem časa na plaži poskrbite za svojo varnost – otroci naj bodo opremljeni z ustreznimi pripomočki za brezskrbno in varno čofotanje, poleg tega pa se zaščitite tudi pred vplivi sonca. Obala jezera namreč ponuja dovolj prijetnih in senčnih kotičkov.

 

Za ljubitelje aktivnih počitnic

Če sodite med zagrete ljubitelje vodnih aktivnosti, potem vas bo nedvomno razveselilo dejstvo, da vam jezero nudi možnost za izvajanje najrazličnejših športnih in raziskovalnih dejavnosti. Obiščite bližnji Klub vodnih športov Velenje, kjer si lahko sposodite različna plovila, SUP-e, čolne in deske za surfanje. Surfanja in jadranja se lahko na jezeru celo učite, saj lahko izbirate med različnimi tečaji, tudi za najmlajše. Naj se vodna avantura začne!

Velenjsko jezero pa je primerno tudi za lastnike štirinožnih kosmatincev, ki si v vročih poletnih dneh prav tako zaslužijo osvežitev. Približno 100 metrov od plaže se na označenem delu nahaja posebno mesto za njihovo ohladitev.

Jezero vse pogosteje obiščejo tudi turisti, željni lepot, ki jih ponuja naša prečudovita dežela. V okolici Velenja so urejene številne namestitve, ki ponujajo vso potrebno udobje med preživljanjem počitnic. Obiščete pa jih lahko tudi vi in si privoščite nepozaben oddih, ki se vam bo zagotovo vtisnil v spomin.

Članki iz iste kategorije: