Krajinski park Golte s številnimi planinskimi potmi za otroke

Letošnja zima preseneča z neobičajno visokimi temperaturami zraka, a so dnevi kljub temu standardno turobni in kratki. Zimskemu delu leta pritiče mraz. Sneg prav tako ne bi bil odveč, saj bi prinesel veselje, ki ga začutimo, ko pričnejo naletavati prve snežinke. Sneg bi pobelil Krajinski park Golte in tamkajšnja smučišča bi vabila obiskovalce na prijetno zimsko smuko.

Ker pa snega ni, se vedno pogosteje zalotim, da si želim poletja. Počutim se kot Olaf iz animiranega filma Ledeno kraljestvo, ki sanja, kako svoje telo iz snežnih kep nastavlja vročim sončnim žarkom med čofotanjem po morju ali skakljanjem po zelenih gorskih travniških planjavah. Četudi se sama največkrat odločim za čofotanje po morju, bom prihodnje poletje zagotovo obiskala Krajinski park Golte. Le-ta namreč ponuja številne možnosti aktivnega preživljanja prostega časa in neverjetne kotičke, ki jih moramo z družino raziskati.

Krajinski park Golte – svet, kjer površje golta vodo

Gozdnata planota Golte, ki leži na vhodu v Zgornjo Savinjsko dolino in je skrajni jugovzhodni del Kamniško-Savinjskih Alp, dosega med 1.200 m in 1.588 m nadmorske višine in je prekrasen primer osamelega krasa.  Tvorijo ga nepropustne kamnine pretežno vulkanskega izvora. Območje zaznamujejo številni kraški pojavi, kot so žlebiči, vrtače, kraške jame in brezna. Planota je pomembna padavinska in vetrovna pregrada, kjer na podnebne značilnosti v največji meri vplivata nadmorska višina in lega.

Kot pove že samo ime, je poglavitna značilnost planote ta, da »pogolta« vso prispelo vodo. Na planoti Golte tako ni stalnih površinskih vod, je pa območje bogato s kraško vodo in predstavlja napajalno zaledje pomembnejših izvirov, ki predstavljajo del porečja reke Savinje.

Večji del planote pokrivajo smrekovi gozdovi, ki večinoma segajo do vrha planote in se izmenjujejo s travniki in pašniki na uravnavah in položnejših pobočjih. Tu najdemo rastlinske vrste, ki so značilne za gorski svet. Med njimi tudi nekatere ogrožene in redke vrste.

Zaradi vse naštete pestrosti so 1.223 ha veliko območje leta 1987 razglasili za Krajinski park Golte, kjer je prepovedano izvajanje posegov v prostor, ki bi ogrožali naravne vrednote in biodiverziteto.

Golte
Obiščite Golte, kjer boste imeli v vseh letnih časih veliko zanimivega za početi.

Lahke planinske poti za otroke so idealne za odkrivanje lepot narave

V osrčju neokrnjene narave planote Golte, apartmaji na smučišču nudijo namestitev za družine, ki želijo preživeti počitnice na svežem zraku in se naužiti krasnih razgledov. V poletnem času lahko kolesarite, planinarite, se zapeljete s SUPom po jezeru Trije ploti, pozimi pa so bližnja zasnežena pobočja z 12 kilometri prog urejena za sankanje, smučanje ali bordanje.

Kako pridemo v Krajinski park Golte?

– najdaljšo nihalko v Sloveniji v zgolj 8 minutah
– z avtomobilom po cesti
– peš po planinski poti

Panoramska nihalka Žekovec, ki je s 3.265 m dolžine najdaljša nihalka v Sloveniji, vas od vstopne postaje na 490 m nadmorske višine do vrha, na 1.410 m nadmorske višine, pripelje v zgolj 8 minutah. Vožnja z nihalko omogoča nepozabno doživetje in prekrasne razglede vsem, ki pridejo na Golte z njo. Obratuje vse dni v letu po v naprej objavljenem urniku, ki je objavljen na spodnji vstopni postaji in na spletnih straneh. Nihalka ne obratuje v času slabih vremenskih ali snežnih razmer in v času letnega remonta. Najpogosteje vozi ob polnih urah, a se intenzivnost voženj poveča, če je število obiskovalcev večje.

Vožnja z nihalko je cenovno ugodna. Na razpolago so povratne in enosmerne vozovnice za odrasle, otroke in seniorje. Prevoz osebne prtljage in hišnih ljubljenčkov je brezplačen, medtem ko je za kolesa in jadralna padala potrebno doplačilo.

Skupaj z otroki začnite odkrivati skrite kotičke na Golteh. Navdušeni boste.

Ali so na Golteh urejene pohodne poti?

Planota je prijetna destinacija za pohodništvo poleti, saj je temperatura na vrhu za približno 10oC nižja od temperature v dolini. Pohodniki lahko izbirajo med pohodnimi potmi različnih težavnostnih stopenj. Zagrizeni pohodniki se bodo podali na planoto iz doline in nato nadaljevali pot na najvišji vrh Boskovec (1.588 m) ali do nekdanjega vulkana Smrekovec. Družinam so namenjene lahke planinske poti za otroke, kjer si med pohodniškim potepanjem ogledajo znamenitosti in se okrepčajo v kakšni od postojank ob poti.

Katere poti so primerne za zahtevne pohodnike?

»Pot divjega petelina ali Pot po Golteh« je najdaljša označena krožna pot, ki se prične in konča pri zgornji postaji nihalke. Zanjo potrebujete približno 2 uri in 40 minut časa in vas vodi mimo osmih pomembnih točk ogleda. Primerna je za starejše otroke in odrasle. Čez pašni travnik, kjer se v poletnem času pasejo radovedne krave, greste mimo spomenika NOB, nato pa se dvignete na razgledni vrh Medvedjak. Pot nadaljujete do umetnega jezera Trije ploti, kjer stoji koča Trije ploti, v kateri se lahko okrepčate preden nadaljujete pot do lesene klopi z razgledom.
Mimo pastirske koče Stari stani vas kolovoz pripelje do planine, kjer zavijete do ledene jame Ledenice. Sneg v njej so v preteklosti okoliški kmetje uporabljali kot naravni hladilnik, saj se v jami sneg zadrži vse leto. Pred povratkom na izhodiščno točko lahko obiščete še Alpski vrt, zakladnico alpskih rastlin, kjer rastejo alpske rastline, ki so značilne za to območje.

»Pot na Boskovec« je 3 ure in 20 minut dolga pohodna pot. Pričnete jo lahko v dolini pri spodnji vstopni postaji nihalke ali pa si nekoliko skrajšate pot in se z nihalko dvignete na vrh planote Golte. Apartmaji na smučišču na vrhu so izhodiščna točka za pot do najvišjega vrha Krajinskega parka. Za trenutek postanite pri leseni klopi na čudoviti razgledni točki na poti do Mozirske koče, ki je pogorela leta 2021. V bližnji leseni brunarici vas bo oskrbnica postregla z zavitkom, enolončnico ali štruklji. Preden nadaljujete pot lahko obiščete tudi bližnji Alpski vrt, zakladnico alpskih rastlin, kjer rastejo alpske rastline, ki so značilne za to območje. Na vrhu Boskovca se nahaja razgledni stolp, s katerega se ponuja krasen razgled na okoliške vrhove in dolino pod njimi. Do izhodišča se lahko vrnete po isti poti ali pa sledite eni od krožnih poti, ki prepredajo planoto.

Katere poti so lahke planinske poti za otroke?

»Zajčkova pot« sodi med lahke planinske poti za otroke. Primerna je za pohodnike vseh starosti, tudi za dojenčke in malčke v nahrbtnikih. Zanjo boste porabili približno 1 uro in 20 minut.
Krožna pot se prične in konča pri zgornji postaji nihalke. Njena glavna postojanka je koča ob jezercu Trije ploti. Tu si lahko na travniku razgrnete odejo in pripravite piknik. Medtem pa si bodo otroci ogledovali cvetlice in lovili žuželke ali pa splezali na kakšno travniško skalo. Pred povratkom na izhodiščno točko lahko obiščete še Alpski vrt, zakladnico alpskih rastlin, kjer rastejo alpske rastline, ki so značilne za to območje. Otroke vedno navdušijo vonji gorskih dišavnic in zelišč, ki tam rastejo.

Golte

Golte – apartmaji na smučišču za pare in velike družbe

Na Golteh je toliko skritih kotičkov, da jih je v enem dnevu nemogoče odkriti. Marsikatera družina ali skupina prijateljev  se bo zato odločila ostati na planini več dni.
Izbirajo lahko med različno velikimi apartmaji:

– apartma Planinski raj sprejme maksimalno 4 osebe in je namenjen parom ali manjšim družinam. V njem sta dve spalnici – ena z zakonsko in ena z raztegljivo posteljo z dvema ležiščema. V apartmaju je kopalnica, opremljena kuhinja in dnevna soba. Apartma ima balkon s stoli in mizo, kjer se lahko poleti predajate božajočemu soncu.

– apartma Cvet planin sprejme maksimalno 6 oseb. Ima dve spalnici – ena z zakonsko posteljo in ena z dvema ločenima posteljama. Raztegljivi kavč ponuja možnost še dveh dodatnih ležišč. V apartmaju je kopalnica s tuš kabino in dodatno stranišče, opremljena kuhinja in dnevna soba z jedilnico. Skozi panoramsko okno jedilnice je dostop na balkon s stoli in mizo.

– apartma Planinski biser je s 192 m2 največji apartma, ki sprejme maksimalno 13 oseb. Ima kar 5 spalnic. V njem se bodo odlično počutile večje družbe ali več družin. Apartma ima tri kopalnice, opremljeno kuhinjo in velik dnevni prostor. Na balkonih so stoli in mize, kjer lahko uživate v krasnem razgledu na okolico.
Apartmaji se nahajajo tik ob smučišču oziroma ob zgornji postaji nihalke in so odlično izhodišče za sprehode in kolesarjenje poleti ter neposreden dostop do smučarskih prog pozimi.

V bližnjem hotelu sta wellness in zunanji bazen. Ko si pozimi po celodnevnem smučanju prezebli smučarji zaželijo toplote, se lahko prepustijo sproščujoči masaži ali obiščejo moderno zasnovane savne. Poleti lahko utrujeni pohodniki zaplavajo v bazenu s prekrasnim razgledom na okoliško zelenje.

Že to poletje se bomo z družino podali na Golte. Pred odhodom pa si bomo aktualno dogajanje na Golteh ogledali na spletni kameri, da bomo izbrali res najbolj idealen trenutek za obisk.

Članki iz iste kategorije: