artroza

Artroza – vzroki, Simptomi, diagnoza in zdravljenje

Artroza se imenuje tudi osteoartritis in je ena najpogostejših bolezni sklepov, ki prizadene ljudi po vsem svetu. Artroza je degenerativna bolezen sklepov, ki povzroči obrabo sklepnega hrustanca, kosti in drugih tkiv, ki obdajajo sklep. Posledično se lahko pojavijo bolečine, togost in omejena gibljivost sklepa, kar lahko močno vpliva na kakovost življenja. Vzroki artroze so različni, vendar pa se najpogosteje pojavlja pri starejših ljudeh, saj se s starostjo zmanjšuje sposobnost telesa za obnavljanje in regeneracijo sklepnih tkiv. Poleg tega tveganje za razvoj artroze povečujejo tudi dejavniki, kot so prekomerna telesna teža, poškodbe sklepov, določene bolezni, kot so diabetes ali revmatoidni artritis, ter genetska predispozicija.

Kaj je artroza in kako nastane?

Artroza, ki jo poznamo tudi kot osteoartritis, je kronična bolezen sklepov, ki se pojavi kot posledica degenerativnih sprememb sklepnega hrustanca in sklepnih struktur. Sklepni hrustanec deluje kot blažilnik med kostmi v sklepu in ščiti kosti pred trenjem, ki nastane med gibom. Pri artrozi se ta hrustanec poškoduje in se obrablja, kar vodi do razgradnje sklepnega hrustanca in okvare drugih sklepnih struktur.
Najpogostejši vzrok artroze je staranje, saj se s starostjo zmanjšuje sposobnost telesa za obnavljanje in regeneracijo sklepnih tkiv. Ko se hrustanec poškoduje, se lahko pojavijo spremembe v kostnem tkivu, vključno z rastjo kosti, imenovano osteofiti ali kostni izrastki. Ti kostni izrastki se lahko razvijejo na robu sklepnih površin, kar lahko povzroči dodatno poškodbo sklepnega hrustanca in povečano bolečino v sklepu. Hkrati se lahko sklepno tkivo, ki obdaja sklep, vname, kar še dodatno poslabša stanje sklepa.

artroza

Simptomi artroze: kako jo prepoznati?

Artroza se pojavi postopoma. Simptomi so lahko različni, odvisno od stopnje bolezni in prizadetega sklepa. Najpogostejši simptomi vključujejo bolečine v sklepu, oteklino, togost in omejeno gibljivost sklepa. Ti simptomi se lahko poslabšajo med fizično aktivnostjo in se izboljšajo s počitkom. Eden najpogostejših simptomov artroze je bolečina v sklepu, ki se ponavadi poslabša med gibanjem in se izboljša med počivanjem. Bolečina se lahko pojavi tudi pri mirovanju, zlasti ponoči in lahko povzroči nespečnost. Poleg tega se lahko pojavijo občutki togosti in omejene gibljivosti sklepa, kar lahko oteži opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, kot so hoja, oblačenje ali hranjenje.
Artroza ima tudi druge simptome, ki vključujejo oteklino in občutek toplote v sklepu, zaradi vnetja sklepne ovojnice. Poleg tega se lahko pojavijo tudi krči in škripanje v sklepu, kar kaže na poškodbo sklepnega hrustanca in druge sklepne strukture. Če sumite, da imate artrozo, se posvetujte z zdravnikom, ki bo opravil klinični pregled, pregledal vašo zdravstveno zgodovino ter uporabil slikovne diagnostične metode, kot so rentgenski posnetki ali magnetna resonanca, za potrditev diagnoze.

Kako poteka diagnoza artroze?

Artroza je bolezen, ki je ni lahko prepoznati. Diagnoza artroze se postavi na podlagi kliničnega pregleda, pregleda zdravstvene zgodovine in slikovne diagnostike. Zdravljenje artroze je odvisno od stopnje bolezni in se lahko razlikuje glede na prizadeti sklep ter splošno zdravstveno stanje pacienta. Vključuje lahko zdravila za lajšanje bolečin in vnetja, fizioterapijo, hujšanje, spremembe življenjskega sloga, operacijo in druge možnosti. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje artroze lahko pomaga upočasniti napredovanje bolezni ter izboljšati kakovost življenja pacientov.

Diagnoza artroze se običajno začne z obiskom zdravnika, ki bo opravil klinični pregled in pregledal vašo zdravstveno zgodovino. Med pregledom zdravnik preveri gibljivost sklepa, preveri občutljivost in pregleda morebitne otekline ali znake vnetja. Poleg tega lahko zdravnik naroči slikovne preiskave, kot so rentgenski posnetki, CT ali MRI, ki bodo pokazali stanje kosti, sklepnega hrustanca in drugih struktur v sklepu.

Rentgenski posnetki so običajno prva izbira za diagnosticiranje artroze, saj so enostavni za izvedbo, poceni in zelo informativni. Na rentgenskem posnetku lahko zdravnik opazi zoženje sklepnega prostora, rast kosti, imenovane osteofiti, in druge spremembe, ki kažejo na artrozo. Artroza se lahko potrdi, če pa so rezultati rentgenskih posnetkov nejasni ali če obstaja sum na poškodbo mehkih tkiv, kot je sklepni hrustanec, lahko zdravnik naroči CT ali MRI. Te slikovne preiskave so bolj natančne pri prikazu poškodb sklepnega hrustanca, vezi, kit in drugih mehkih tkiv v sklepu. Poleg tega lahko zdravnik opravi tudi krvne preiskave, da izključi druge bolezni, ki lahko povzročajo podobne simptome, kot je revmatoidni artritis.

artroza

Zdravljenje artroze

Artroza velja za neozdravljivo. Zdravljenje artroze je odvisno od stopnje bolezni in prizadetega sklepa, vendar lahko vključuje zdravila za lajšanje bolečin in vnetja, fizioterapijo, spremembe življenjskega sloga in hujšanje, če je to potrebno. V nekaterih primerih je lahko potrebna tudi operacija, kot je zamenjava sklepa. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje artroze lahko pomaga upočasniti napredovanje bolezni ter izboljšati kakovost življenja pacientov.

Zdravljenje artroze je usmerjeno v lajšanje simptomov in upočasnitev napredovanja bolezni. Zdravljenje vključuje uporabo protibolečinskih zdravil, fizioterapijo, spremembe življenjskega sloga in kirurške posege v najhujših primerih.
Artroza je boleča, zato protibolečinska zdravila lahko pomagajo pri lajšanju bolečine in vnetja v sklepu. Fizioterapija lahko izboljša gibljivost sklepa in krepi mišice, ki podpirajo sklep. Spremembe življenjskega sloga, kot so izguba teže in spremembe prehrane, lahko prav tako pomagajo zmanjšati obremenitev sklepa in zmanjšati simptome artroze. V nekaterih primerih lahko kirurški posegi, kot so zamenjava sklepa ali artroskopska operacija, pomagajo pri obnovi funkcije sklepa in zmanjšanju bolečine.

Kako smrekovo mazilo vpliva na artrozo?

Artroza je bolezen, kjer si lahko pomagate tudi z naravnimi zdravili. Smrekovit je naravno mazilo, ki je sestavljeno iz smrekove smole, ki ima protivnetne in analgetične učinke. Raziskave so pokazale, da lahko uporaba smrekove smole v obliki mazila pomaga pri lajšanju simptomov artroze, kot so bolečina, oteklina in togost v sklepu. Mazilo Smrekovit lahko pomaga pri obnovi sklepnega hrustanca in krepi mišice, ki podpirajo sklep. Poleg tega ima smrekova smola tudi protimikrobne lastnosti, ki lahko pomagajo pri preprečevanju okužb v sklepu. Zato lahko mazilo Smrekovit predstavlja učinkovito dopolnilo pri zdravljenju artroze, skupaj z drugimi terapevtskimi metodami. Pred uporabo mazila pa se je vedno priporočljivo posvetovati z zdravnikom. Artroza ni lahka bolezen in jo jemljite resno ter ukrepajte takoj.

Članki iz iste kategorije: