Zamašen odtok v kuhinji

Zamašen odtok v kuhinji – poskusite z naslednjimi rešitvami

Zamašen odtok v kuhinji je nadležna in neprijetna težava. Nič ni hujšega kot zamašen odtok v kuhinji, kar pomeni da ne morete pravilno uporabljati pomivalnega korita. Na srečo obstaja nekaj preprostih ukrepov, s katerimi lahko zamašen odtok v kuhinji odmašite, ne da bi vam bilo treba poklicati vodovodarja. Oglejmo si, kako odmašiti zamašen kuhinjski odtok.

Korak 1: Preglejte odtočno cev

Prvi korak k odblokiranju kuhinjskega odtoka je, da si ogledate notranjost same cevi. Če je mogoče, odstranite U-cev izpod pomivalnega korita in jo z baterijo ali svetilko preglejte, da odkrijete morebitne zamašitve. Če so v njem zataknjeni kakšni predmeti, kot so ostanki hrane ali majhne igrače, jih bo treba odstraniti, preden boste lahko nadaljevali s postopkom odpravljanja blokade. Pri tem si obvezno nadenite rokavice, da se zaščitite pred morebitnimi bakterijami ali umazanijo v cevi.

Korak 2 – poskusite z vrelo vodo

Prvi korak je, da poskusite z vrelo vodo, saj ta pogosto pomaga pri manjših zamašitvah. Zavrite velik lonec vode in jo v presledkih počasi vlivajte v pomivalno korito, dokler ne izlijete vse vroče vode. To naj bi pomagalo razbiti milo ali maščobo, ki morda blokira vaše cevi. Če to ne bo pomagalo, boste morda morali uporabiti bolj drastične ukrepe.

Korak 3 – V odtok vlijte jedilno sodo

Ko v odtok zlijete vrelo vodo, je čas, da dodate sodo bikarbono. Za to metodo boste potrebovali eno skodelico sode bikarbone in eno skodelico kisa. V odtok najprej vlijte pol skodelice sode bikarbone, nato pa še skodelico belega kisa. Takoj ko vlijete kis, pokrijte odtok s čepom ali zamaškom in ga pustite stati 30 minut. Po 30 minutah odstranite zamašek ali zamašek z odtoka in v odtok počasi vlijte še dva litra vrele vode. To naj bi pomagalo odplakniti vse preostale nečistoče in odstraniti morebitne preostale zamašitve v ceveh kuhinjskega pomivalnega korita. Ta postopek po potrebi ponavljajte, dokler ne odstranite vseh zamaškov in se vaše pomivalno korito spet prosto odvaj.

Korak 4 – Uporaba kemičnih čistil

Če vrela voda ni pomagala, lahko zamašen odtok v kuhinji odmašite s kemičnimi čistili. Ta čistila lahko najdete v večini trgovin s strojno opremo ali supermarketih, vendar pred uporabo natančno preberite vsa navodila, saj vsebujejo močne kemikalije, ki lahko ob nepravilni uporabi poškodujejo vaše cevi. Čistilo vlijte v pomivalno korito in počakajte približno 15 minut, nato pa ga splaknite z veliko količino vroče vode. Pri ravnanju s temi kemikalijami ponovno upoštevajte vsa varnostna navodila, saj so lahko ob nepravilnem ravnanju nevarne.

Zamašen odtok v kuhinji

Korak 5 – Uporaba tlačnega čistilnika

V gospodinjstvih so zamašeni kuhinjski odtoki pogosta težava, ki jo je težko očistiti. Če iščete učinkovito rešitev, razmislite o uporabi tlačnega čistilnika. Tlačni čistilci so odlično orodje za zamašen odtok v kuhinji, saj s pomočjo vode pod pritiskom razbijejo vse ostanke, ki morda povzročajo zamašitev. Visokotlačni tok vode je dovolj močan, da razbije trdovratne predmete, kot so maščobe, delci hrane in drugi ostanki, ki se lahko sčasoma naberejo. Voda pod pritiskom prav tako pomaga odplakniti vse preostale zamašitve in poskrbi, da je vaš kuhinjski odtok popolnoma čist in brez zamašitev.

Uporaba tlačnega čistilnika je dokaj preprosta, vendar morate pri odpravljanju zamašenega kuhinjskega odtoka upoštevati nekaj ključnih korakov. Najprej se prepričajte, da je tlačni čistilnik priključen v vtičnico in da je cev varno pritrjena na šobo naprave. Nato vključite dovod vode in prilagodite nastavitve, dokler ne dosežete ustrezne ravni tlaka za svoje potrebe – ta se razlikuje glede na vrsto nečistoč, ki povzročajo zamašitev. Preden vklopite šobo, ji lahko dodate tudi nekaj detergenta ali čistilne raztopine; to bo pomagalo sprostiti trdovratne koščke, ki so obtičali v cevi, in jih bo lažje odstraniti s curkom vode pod pritiskom. Na koncu usmerite šobo na odprtino odtoka in začnite pršiti! Nadaljujte, dokler iz odtoka kuhinjskega pomivalnega korita ne odplaknete vseh ostankov. Če to ne pomaga, je morda čas, da pokličete poklicnega vodovodarja, ki ima dostop do posebnih orodij, s katerimi lahko odstrani tudi najtrdovratnejše zamaške!

Zaključek

Na srečo obstaja nekaj preprostih ukrepov, ki jih lahko izvedete, preden boste morali poklicati poklicnega vodovodarja! Vreča voda, soda bikarbona in kemična čistila so učinkovite rešitve za odstranjevanje zamašenih kuhinjskih odtokov. Če te metode ne pomagajo, je najbolje poklicati izkušenega vodovodarja, ki bo s svojim specializiranim orodjem odstranil tudi najtežje zamašitve! Na koncu naj povem, da nikoli ne podcenjujte moči vrele vode pri odpravljanju zamašenih odtokov! Z upoštevanjem teh nasvetov bo odmašitev kuhinjskega odtoka. Ta stroškovno učinkovita metoda zahteva minimalen napor, hkrati pa zagotavlja odlične rezultate – včasih so rešitve “naredi sam” prav tako enostavne. Z le nekaj preprostimi koraki boste popravili zamašen odtok v kuhinji!

 

Članki iz iste kategorije: